Unió de Mútues reforça els hàbits cardio-saludables a l’entorn laboral

Infart de miocardi i ictus, la primera causa de mort durant la jornada laboral.

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a España i tenen una alta incidència en la població activa. El 38,3% dels accidents laborals mortals que es van produir en 2020 es van deure a infarts i ictus.

El Ministeri de Treball i Economia Social situa aquestes malalties com la primera causa de mort durant la jornada laboral. Dels 565 accidents de treball mortals en 2020, 228 es van deure a infarts de miocardi i ictus. A més, cada any es produeixen unes 23.000 baixes laborals per aquestes patologies.

El metge d’Unió de Mútues i coordinador del Grup de Treball d’Hipertensió Arterial i Malaltia Cardiovascular de Semergen, Vicente Pallarés, ha manifestat que “cada vegada hi ha més pacients amb colesterol elevat, hipertensió, sobrepès/obesitat i diabetis, juntament amb el sedentarisme, la mala alimentació i el tabaquisme. La prevalença dels factors de riscos cardiovasculars va en augment.”

Segons l’última Enquesta Nacional de Salut, el 19% dels espanyols refereix tenir hipertensió arterial, el 17,9% colesterol elevat, el 17,4% obesitat i el 7,8% diabetis.

Davant aquestes xifres, al Dia Mundial de Cor, Unió de Mútues alerta sobre aquests factors de riscos, doncs “augmenten i multipliquen les probabilitats de sofrir una malaltia cardiovascular, que, amb l’adopció d’hàbits de vida saludables podrien evitar-se, fins a un 80% dels casos”, ha assenyalat el Dr. Pallarés.

Amb aquest objectiu, Unió de Mútues ha llançat una campanya de sensibilització, que promociona la salut al lloc de treball i potencia un ambient de treball cardio-saludable. A través de diverses guies, la iniciativa recull els factors de risc i el foment dels hàbits de vida saludable per evitar l’infart, l’ictus i altres patologies del cervell i cardiovasculars.

Per a això, a la web www.uniondemutuas.es, dins de la secció Empresa Saludable es poden consultar les mesures claus per mantenir un cor sa.

Un retorn a les oficines segur i saludable

Amb el retorn a la presencialitat, Unió de Mútues publica una Guia per garantir el benestar, la seguretat i l’ergonomia als llocs de treball.

Amb l’accelerat ritme de vacunació i el descens de contagis per coronavirus, cada vegada són més els treballadors que es reincorporen als seus centres de treball i deixen enrere el teletreball i la modalitat híbrida. Davant aquest retorn escalonat, quines són les mesures a tenir en compte per garantir el benestar i la seguretat de les persones que tornen als despatxos i oficines?

Per facilitar aquesta labor, Unió de Mútues ha elaborat la Guia de Seguretat i Salut a les Oficines, que recull els principals factors de risc i les mesures preventives a aplicar per poder treballar de manera segura.

“Als protocols d’higiene i distanciament social pel COVID que tots hem de continuar complint a l’àmbit laboral, se suma ara la importància de fomentar la seguretat i el benestar perquè, en aquests moments de pandèmia, tornar al treball sabent que és un entorn segur amb totes la mesures que garanteixen el benestar físic i emocional és un factor de motivació i tranquil·litat per als treballadors”, ha manifestat Helena Martínez, Tècnica de Prevenció d’Unió de Mútues.

La Guia planteja una sèrie de consells i recomanacions per prevenir els riscos que influeixen directa o indirectament en els accidents de treball i que són controlables i evitables.

En aquest sentit, l’empresa ha de procurar un entorn laboral ergonòmic, que és el risc més freqüent a les tasques administratives, i prevenir així la fatiga postural i els possibles trastorns musculo-esquelètics. Juntament amb ells, les caigudes al mateix nivell, −un de cada quatre accidents a l’oficina es produeix per aquest motiu−, les caigudes des d’escales, els contactes elèctrics, els cops, materials tallants i punxants, la fatiga visual i la càrrega mental són els principals riscos a què poden exposar-se les persones treballadores en oficines i despatxos.

Així mateix, la guia recull les principals mesures preventives, doncs “el benestar dels treballadors prevé malalties, redueix l’absentisme i repercuteix en la satisfacció, el compromís i la productivitat de les persones”, ha assenyalat l’experta en prevenció Helena Martinez.

Principals mesures preventives

Davant dels trastorns musculo-esquelètics cal tenir en compte els aspectes relacionats amb l’ergonomia associats a la taula, la cadira, el reposapeus, el teclat, o el ratolí, doncs les males postures, la mala distribució d’utensilis de treball o la cadira mal regulada poden provocar lesions, molèsties d’esquena, coll, o espatlles.

Respecte a la fatiga visual ocasionada per l’ús de les pantalles de visualització de dades, pot evitar-se amb una il·luminació adequada, l’adopció de postures correctes i la col·locació adequada de la pantalla quant a l’altura i l’angle de visió.

Sobre els riscos de caigudesxocs, cops, talls i contactes elèctrics, és molt important mantenir un ordre i neteja a l’oficina, evitar les presses, mantenir lliures d’obstacles les zones de pas, respectar la capacitat de càrrega de les prestatgeries, no sobrecarregar els endolls o regletes, avisar sempre als tècnics per reparar aparells o instal·lació elèctrica i mantenir els quadres elèctrics tancats.

També, respecte a la càrrega mental i l’estrès, la guia adverteix que un esforç extra intel·lectual o mental per ritme de treball, horari, atenció telefònica o tractament de dades pot sobrepassar capacitat per desenvolupar amb normalitat el treball, provocant disminució de l’atenció o estrès. Per evitar-ho, es recomana planificar i organitzar la jornada laboral, fomentar la participació i el treball en equip, així com a nivell personal mantenir un bon estat físic, una bona rutina de somni i una dieta equilibrada.

Renovem el compromís amb el Xàrter de la Diversitat fins a 2023

Per als pròxims dos anys, hem renovat el nostre compromís d’adhesió al Xàrter de la Diversitat, la carta europea de deu principis fonamentals que la Comissió Europea promou i que, amb caràcter voluntari, signen les empreses i organitzacions que volen visibilitzar el seu compromís amb la inclusió i la no discriminació de les persones en l’àmbit laboral.

La Mutua es va subscriure a aquesta iniciativa europea en 2016, dins de la seua responsabilitat social corporativa, certificant el seu compromís amb la igualtat d’oportunitats, el desenvolupament del benestar dels treballadors, la integració de professionals amb perfils diversos i la inclusió cultural, social i demogràfica en l’entorn laboral.

Aquest protocol de compromís es renova cada dos anys, i ho atorga la Fundació Diversidad, una entitat constituïda per l’Institut Europeu per a la Gestió de la Diversitat i Fundació Alares amb l’objectiu d’impulsar la inclusió de la gestió de la diversitat en Espanya a través de la implementació d’aquest segell.

En aquest sentit, Unión de Mutuas treballa per a oferir el millor entorn de treball possible −que fa extensible a les seues empreses associades− amb la creació d’un ambient de treball saludable basat en la seguretat i el benestar laboral, i l’aplicació de polítiques que garanteixen la qualitat en l’ocupació, la igualtat d’oportunitats, la conciliació de la vida familiar, personal i professional i l’atracció i retenció del talent.

També, com a mostra del compromís amb la inclusió, Unión de Mutuas supera el percentatge del 2% establert en la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social. La mitjana d’antiguitat d’aquest col·lectiu és de 18 anys, amb una edat mitjana de 54 anys, fet que evidencia l’estabilitat en l’ocupació d’aquests treballadors. Respecte a les tasques que realitzen, el 50% pertany al col·lectiu administratiu i el 29% al sanitari.

Pel que fa al compromís amb la Igualtat, comptem amb el reconeixement de la Generalitat Valenciana amb el Segell Fent Empresa a tots els seus Plans d’Igualtat, i amb el distintiu Igualtat a l’Empresa de la Xarxa DIE del Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat. També, les bones pràctiques d’Unión de Mutuas en conciliació, gestió de la corresponsabilitat, la promoció i igualtat d’oportunitats i la inclusió social han sigut distingides per l’Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Castelló i el Port de Castelló.

Ademés, les normes de conducta de la Mutua es fonamenten en el respecte a la dignitat de les persones, la diversitat, la igualtat i l’equitat social, valors que estan recollits en el Codi ètic de l’entitat i que marquen les seues relacions tant a nivell intern com les relacions amb les empreses, treballadors protegits, adherits i tots els grups d’interès.

Les empreses i entitats que voluntàriament són signatàries del Xàrter de la Diversitat respecten les normatives vigents en matèria d’igualtat d’oportunitat i antidiscriminació i es comprometen a sensibilitzar als seus empleats sobre els principis d’igualtat d’oportunitats i de respecte a la diversitat, a avançar en la construcció d’una plantilla diversa, a promoure la inclusió i la integració efectiva en l’interior de l’organització, a gestionar la diversitat de manera transversal, a promoure la conciliació, a reconèixer la diversitat dels usuaris, i a estendre i comunicar el compromís amb el Xàrter de la Diversitat cap als empleats, les empreses proveïdores i altres entitats i organitzacions involucrades.

Pla de Mobilitat Sostenible

A la Setmana Europea de la Mobilitat, la mútua posa en marxa aquest Pla amb més de 20 iniciatives, de manera que reforça el seu compromís amb la sostenibilitat i amb l’ús racional dels mitjans de transport.

Tots els dies es produeixen a Espanya milers de desplaçaments entre la residència i el lloc de treball. Malgrat l’alentiment de l’economia viscut per la pandèmia, segons el Ministeri de Treball, durant 2020 es van produir 56.891 accidents “in itínere”, ocorreguts durant el trajecte habitual i diari d’anar i venir del treball.

A més de les seqüeles i la terrible pèrdua de vides humanes, l’ús intensiu de vehicles de motor provoca també impactes molt negatius sobre el medi ambient i sobre la nostra salut, doncs aquests mitjans de transport consumeixen combustible fòssil, el recurs no renovable que majors emissions de gasos d’efecte d’hivernacle produeix.

Coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat, Unió de Mútues ha posat en marxa un Pla de Mobilitat Sostenible, un programa que involucra a diferents grups d’interèsamb l’objectiu de reduir els accidents de trànsit, reduir els nivells d’emissions de CO₂ dels cotxes i combatre el canvi climàtic.

La iniciativa s’emmarca dins del compromís adquirit per la mútua en les seues polítiques de responsabilitat social corporativa i de sostenibilitat corporativa, i recull més de 20 iniciatives amb l’objectiu de contribuir a un ús racional dels mitjans de transport i, sobretot, a reduir l’ús ineficient del vehicle privat. A més, posa el focus als beneficis saludables, físics i mentals que comporta la mobilitat eficient, assequible i de baixes emissions.

Entre les mesures que contempla el Pla destaquen la promoció entre els seus treballadors de l’ús de vehicles sostenibles, l’ampliació de punts de recàrrega elèctrica als centres de l’entitat, i la implantació i adequació, en la mesura que sigui possible, de pàrquings per a bicis i d’espais per a vehicles de mobilitat personal.

Així mateix, per reduir els desplaçaments per carretera i les emissions que es deriven, la mútua continuarà potenciant els servicis en línia per als mutualistes, les videoconferències, la promoció del transport compartit, així com l’ús del transporti públic per als desplaçaments llargs.

Com a organització adherida a la Carta Europea de Seguretat Vial, amb gran experiència en actuacions de sensibilització per prevenir els accidents de trànsit “apostem per un ús més eficient i racional del cotxe i les maneres de transport més sostenibles, com el transport públic, la bicicleta i els desplaçaments a peu”, ha assenyalat el Responsable de Prevenció d’Unió de Mútues, Emilio Gómez.

L’expert en Prevenció ha destacat els beneficis per a les persones que suposa la posada en marxa d’aquest pla, doncs la sostenibilitat té una repercussió directa a la nostra salut, amb la disminució de l’estrès, la disminució dels accidents “in itínere” i el reforç dels hàbits de vida saludable.

Igualment, des del punt de vista de la societat, Emilio Gómez ha destacat com a beneficis la disminució d’embussos i d’efectes derivats de la congestió de trànsit, la reducció de les emissions, els estalvis energètics i la “conscienciació i impuls d’una mobilitat sostenible per als ciutadans, les empreses i el conjunt de la societat”.