Setmana Europea de la Seguretat i Salut en el Treball

La Setmana Europea de la Seguretat a la Feina, que impulsa l’Agència Europea de la Seguretat i la Salut a la Feina, ha llançat aquest any la campanya de sensibilització «Treballs saludables: relaxem les càrregues», per donar a conéixer la dimensió del problema i conscienciar sobre la prevenció i gestió dels riscos laborals relacionats amb aquest tipus de trastorns.

Hi ha que tindre en compte que els trastorns musculoesquelètics (TME) ocasionen el 24% de les incapacitats temporals i el 50% de les incapacitats permanents a Espanya. A l’ Unió Europea afecten tres de cada cinc treballadors, amb el consegüent impacte negatiu en la salut dels treballadors, les empreses i les economies.

Tenen una alta prevalença a la població general, i una tendència freqüent a la cronicitat en malalties en els músculs, articulacions, tendons, lligaments, nervis i ossos.

Amb l’objectiu de reduir la prevalença dels TME, Unió de Mútues té una ampla experiència en el tractament de les lesions musculars i de l’aparell locomotor. Dins la nostra tasca preventiva, i d’acord amb el Reial decret 860/2018,  posem a la vostra disposició eines preventives per evitar sobreesforços, postures forçades i el desenvolupament i l’aparició d’aquestes malalties:

L’Escola de l’Esquena, és un programa d’educació perquè els treballadors protegits adquirisquen un bon estat funcional així com hàbits correctes de salut postural, facilitant informació sobre les diverses patologies vertebrals i els mecanismes de protecció per a promoure la prevenció de riscos laborals. 

Editem i difonem, entre les empreses mutualistes i la població protegida, material informatiu-divulgatiu amb consells i recomanacions per a mantenir una bona salut postural, amb guies d’exercicis per a evitar el mal de coll, exercicis per a les extremitats superiors i exercicis per a l’espatla i l’esquena.  

A la zona de l’esquena, els problemes musculoesquelètics, sobreesforços i postures forçades, es deuen molt sovint a l’aplicació de forces de gran intensitat, la manipulació d’objectes pesants, les postures inadequades i els esforços musculars estàtics, a més de factors individuals, ambientals i organitzatius.

A les extremitats superiors, els principals factors de risc són el manteniment de postures forçades de monyica o d’espatla, l’aplicació d’una força manual excessiva, cicles de treball molt repetits que donen lloc a moviments ràpids de petits grups musculars i temps de descans insuficients.

Pel que fa al maneig de càrregues, cal respectar les tècniques segures amb una bona subjecció del material, flexionar els genolls i aixecar la càrrega amb els dos braços, no doblegar l’esquena mentre s’aixeca el pes, fer força amb les cames i mantenir la càrrega a prop del cos.

A més de l’Escola de l’Esquena, també teniu a la vostra disposició FisioMutua, un sistema innovador de rehabilitació domiciliària dels treballadors lesionats, de baixa per accident laboral o malaltia professional, als qui  facilitem taules d’exercicis en format vídeo, prèviament prescrites de forma personalitzada, per a la recuperació, enfortiment i prevenció de les lesions traumatològiques de maluc, coll, espatlla, extremitats superiors i inferiors, i esquena.

Igualment, dins de la nostra aposta ferma per les noves tecnologies amb què seguir assegurant el benestar, la recuperació i la reinserció laboral dels treballadors accidentats, podeu accedir al portal per a la prevenció de trastorns musculoesquelètics TMEprev, que amb caràcter formatiu-informatiu aborda aquestes lesions i patologies als sectors d’activitat que presenten més risc i incidència laboral.

Analitzem la repercussió de la nova consideració de la sílice cristal·lina respirable com a agent cancerigen

Organitzada per Foment del Treball, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, Unió de Mútues ha participat en una jornada sobre la«Repercussió de la nova consideració de la sílice cristal·lina respirable com a agent cancerigen». El seminari web ha despertat molt interès entre els empresaris que pertanyen als sectors afectats, així com en organitzacions i entitats de l’àmbit de la prevenció i la vigilància en la salut; i ha comptat amb la participació de més de dos-cents inscrits.

Unió de Mútues, dins de l’acció promotora de l’educació i sensibilització en prevenció d’accidents de treball i malalties professionals, ha desenvolupat en aquesta jornada, una posada al dia de les implicacions normatives enfront del risc per exposició a la pols de sílice cristal·lina respirable (SCR) com a cancerigen, les seves patologies derivades de l’exposició, la prevenció de la malaltia des de l’òptica de la medicina de la feina, l’estratègia higiènica per a aquest tipus de contaminant, i les mesures tècniques i organitzatives més rellevants d’acord amb el RD 665/97 per al seu control.

El  director de l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de Foment del Treball, Cèsar Sánchez, ha presentat la jornada en la qual han participat com a experts el metge especialista en Medicina del Treball d’Unió de Mútues, Pedro Soto, el coordinador tècnic de la Unitat de Ceràmica d’Unimat Prevenció, Virgili Elías, així com el Tècnic de Prevenció, Javier Múrcia i l’advocat Pedro Agut, tots dos d’Unió de Mútues.  

La gestió del risc per exposició a la sílice cristal·lina respirable com a agent cancerigen, implica «adoptar una vigilància de la salut més estricta, tant col·lectiva com individual, amb exàmens de salut inicials, i periòdics anuals, després d’absències prolongades i postocupacionals. A més, la història clínica incorporarà radiografies de tòrax, espirometria i altres proves específiques davant de troballes patològiques o en sectors d’activitat determinats. Sobre aquesta qüestió s’afegeixen noves obligacions pel que fa a la documentació, ja que cal mantenir una llista actualitzada de treballadors exposats, i un historial d’exposició i historials mèdics individuals 40 anys un cop finalitzada l’exposició», segons ha manifestat el metge especialista en Medicina del Treball d’Unió de Mútues, Pedro Soto.

Pel que fa a altres obligacions de l’empresari, el tècnic de prevenció d’Unió de Mútues, Javier Murcia, ha incidit en utilitzar les noves mesures que s’han d’aplicar per prevenir, controlar el risc i assegurar la protecció per als treballadors.

Entre aquestes mesures ha fet referència a, sempre que sigui tècnicament possible, evitar la utilització de l’agent cancerigen mitjançant la seva substitució per una substància o procediment de treball menys perillós, així com l’ús de sistemes tancats que evitin la interacció de l’agent amb el treballador.

En el cas que les mesures abans esmentades no siguin tècnicament viables, i hi hagi risc d’exposició a la pols de SCR, s’ha de garantir que aquesta es redueixi a un nivell tan baix com sigui possible, emprant mesures tècniques i organitzatives com: la limitació de les quantitats de la pols de SCR i dels treballadors exposats, redissenyar els processos o els procediments de treball per reduir al mínim la formació d’aquesta pols, la captació de la pols en l’origen mitjançant sistemes d’aspiració, la realització de mesuraments, el manteniment de mesures higièniques i de neteja, i la delimitació de les zones de risc, entre d’altres.

Igualment, s’adoptaran les mesures necessàries relatives a la roba de treball (inclòs l’emmagatzematge per separat respecte de la roba de carrer), l’assignació de temps per a la higiene personal dels treballadors de fins deu minuts abans dels àpats i de deu minuts abans d’abandonar el lloc de treball, així com l’ús d’equips de protecció personal, entre els quals destaquen específicament les mascaretes amb filtres contra partícules per evitar la inhalació de la pols SCR.

Tot això suposa un «salt qualitatiu pel que fa al nivell d’exigència anterior, quan la pols de sílice cristal·lina era considerada un agent químic contaminant, augmentant, ara, el nivell de protecció requerit, la qual cosa suposa també un repte per a les empreses, des del punt de vista tècnic, organitzatiu i econòmic», ha assenyalat el tècnic de prevenció d’Unió de Mútues.

En aquesta línia, i respecte a les consideracions judicials, l’expert jurídic de la mútua, Pedro Agut, ha insistit en el canvi substancial d’obligacions per a les empreses que suposa l’aplicació d’aquest Reial decret, RD665/97, de cancerígens i mutàgens per la realització d’activitats que puguin suposar la generació de pols de sílice cristal·lina respirable, destacant les implicacions econòmiques d’inversió necessàries així com les derivades legals i econòmiques davant de casos d’aparició de malaltia professional.

Seminari web Entrena les teves emocions

El dijous 21 d’octubre se celebra una nova jornada de la setena edició del Seminari Tècnic «Benestar psicoemocional dels treballadors des d’una perspectiva integral», organitzat per la Fundación Filia de Amparo al Menor en col·laboració amb l’Associació de Mútues d’Accidents de Treball (AMAT). M׺PO

El president de la Xarxa Internacional d’Educació Emocional i Benestar i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Rafel Bisquerra, impartirà la videoconferència «Entrena les teves emocions» en què parlarà sobre com conèixer les nostres fortaleses i les nostres debilitats, distingir els nostres sentiments, les nostres capacitats emocionals i la forma en què aquestes influeixen en la nostra conducta, rendiment i resultats, ja que tot això pot millorar la nostra vida personal, social i laboral.

Més informació i inscripció

Aquest any les conferències estan orientades a millorar la nostra salut psicoemocional afectada pels mesos de pandèmia.  El seminari s’inscriu en el Programa per a la prevenció i reducció de les Contingències Professionals i Comuns en les Empreses dins del Pla d’Activitats Conjuntes de les Mútues que desenvolupa AMAT, l’Associació de Mútues d’Accidents de Treball.

Les conferències es realitzen d’11.00 a 13.00 hores:

21 d’octubre: «Entrena les teves emocions» amb Rafael Bisquerra Alsina, president de la Xarxa Internacional d’Educació Emocional i Benestar.

28 d’octubre: «Com millorar la felicitat en el treball gràcies al Job Crafting» amb Joaquín Viñas, Formador en Felicitat en el Treball.

11 de novembre: «El cervell, defectes i virtuts d’una màquina imperfecta» amb Manuel Martín-Loeches, Catedràtic de Psicologia a la UCM.

24 de novembre: «Gestió emocional dels conflictes» amb Techu Arranz, Psicòloga i Trainer en PNL, Coach Personal, Executiva i d’Equips.

15 de desembre: «Els valors de l’esport d’elit portat a l’empresa» amb Rafa Pascual, campió olímpic de voleibol i Jaume Nava, excapità de la selecció espanyola de rugbi.

Pots consultar el programa complet en el següent enllaç

A més, tens la possibilitat de veure-ho en diferit tres dies després de la seva emissió i durant una setmana registrant-te en el següent enllaç.

Treballs en cobertes: l’important és baixar amb vida

L’Institut Nacional de Seguretat i Salut al Treball (INSST) ha llançat la campanya: «Treballs en cobertes: l’important és baixar amb vida», l’objectiu de la qual és reduir els accidents laborals per caigudes des de cobertes i teulades, els quals originen un elevat nombre de defuncions i lesions greus tots els anys.

La campanya està dirigida a les empreses i treballadors autònoms que fan treballs sobre cobertes i als titulars dels edificis que contracten aquestes activitats. Com a materials base, a més d’un vídeo sobre les conseqüències dels accidents laborals per caigudes des de cobertes, també s’han elaborat dos tríptics amb la informació essencial que els contractistes/treballadors autònoms i titulars d’edificis han de prendre perquè els treballs en cobertes es realitzin de manera segura.