Unió de Mútues, junt amb l‘Associació Espanyola de Fabricants de Rajoles i Paviments Ceràmics, ASCER, i Unimat Prevenció han elaborat una sèrie de materials audiovisulas per a la prevenció de la sílice lliure Cristal·lina per a les empreses del sector ceràmic
Des d’una visió empresarial, participativa, preventiva i innovadora, els materials analitzen els riscos laborals resultants de la consideració de la pols de sílice cristal·lina respirable com a agent cancerigen, la presència del qual en l’ambient de treball de partícules suspeses a l’aire, pot suposar un important risc per a la salut de les persones exposades.
Els materials s’han elaborat a partir de nombroses visites a empreses, reunions i entrevistes realitzades als als treballadors i comandaments intermedis sobre aquesta temàtica així com la seua visió pròpia i la del seu entorn. Amb aquesta informació de primera mà, s’ofereixen les pautes per a assegurar l’adaptació de les empreses i els treballadors als nous requeriments legislatius mitjançant el desenvolupament d’una metodologia basada en l’eliminació, reducció i prevenció dels riscos.
Igualment, s’aborden totes les mesures tècniques i organitzatives per a previndre i reduir l’exposició a la sílice cristal·lina respirable, juntament amb les mesures d’higiene personal, vigilància de la salut, formació i coordinació d’activitats empresarials.
La presentació dels materials didàctics ha tingut lloc en una Jornada, realitzada en la seu de Ascer, en la qual han participat el director de Relacions Laborals de Ascer, Germán Belbis, la directora gerent d’Unió de Mútues, Carmen Barber, i el director general de Unimat Prevenció, Ignacio López-Lapuente.
Com a part integrant d’aquest material figuren dos vídeos i huit infografias, que a través d’aquest atractiu suport audiovisual, condensen la informació clau per a previndre l’exposició a aquest agent cancerigen. Els pots trobar en Prevenció de la Sílice Cristal·lina en el Sector Ceràmic.
Els vídeos, amb un enfocament proactiu, aborden la prevenció comptant amb la participació dels diferents agents implicats: empresa, comandaments intermedis, treballadors i servei de prevenció. També aborden el criteri d’aplicació de la normativa a conseqüència de la consideració de la sílice com a agent cancerigen. Quant a les infografies, contenen els aspectes preventius de major interés per a sensibilitzar als treballadors del sector.