Els sistemes de gestió de qualitat, gestió ambiental i seguretat del pacient, les claus de la qualitat assistencial d’Unió de Mútues

Unió de Mútues ha tornat a renovar els certificats relatius a la norma ISO 9001- Sistema de gestió de qualitat i ISO 14001 Sistema de gestió ambiental, així com l’auditoria de seguiment del seu Sistema de Gestió de Riscos per a la Seguretat del Pacient conforme amb la Norma UNE 179003 el que demostra, una vegada més la maduresa del Sistema de gestió integrat.

Unió de Mútues manté el seu compromís constant i decidit amb la qualitat del servei com a element clau que li permet renovar els certificats de qualitat conforme l’ISO 9001 de qualitat, ISO 14001 de medi ambient i UNEIX 179003 de seguretat de pacients.

El compromís amb la qualitat i l’eficiència del sistema de gestió per processos d’Unió de Mútues es veu reflectit en la renovació del sistema de gestió de qualitat conforme a la norma ISO 9001 amb la creació de serveis innovadors i de nous canals de contacte amb el client.

Unió de Mútues, en el seu procés de transformació digital, ha llançat els seus portals de gestió per a empreses i pacients totalment renovats, amb nous serveis digitals integrats. A més, l’esforç per la innovació i tecnologia d’avantguarda s’ha materialitzat en nous serveis de rehabilitació com la unitat de medicina hiperbàrica, la tecnologia Human Tecar, la cinta antigravitatòria Alter G, la plataforma d’exercici multiaxial, les noves unitats de diagnòstic per la imatge i la telemedicina.

Aquesta transformació digital, juntament amb l’esforç de tot l’equip que treballa en Unió de Mútues per a oferir un servei excel·lent als seus grups d’interés, queden reflectits en els resultats de les enquestes de satisfacció obtinguts en l’últim exercici, amb uns índexs de satisfacció de 94,27% dels pacients accidentats, un 91,23% de control i seguiment de Contingència Comuna i el 99,66% en pacients hospitalitzats en el centre propi hospitalari, l’Institut de Traumatologia.

D’altra banda, la gestió de les activitats que es desenvolupen en la mútua per a minimitzar l’impacte ambiental ha portat a Unió de Mútues a renovar la certificació ISO 14001, que avala la promoció de la protecció ambiental així com la prevenció de la contaminació a través de plans d’acció que recullen mesures relacionades amb el consum, l’eficiència energètica, l’aposta per recursos renovables o la gestió de residus, abocaments o emissions.

Aquestes mesures es recullen en la Guia Mediambiental d’Unió de Mútues, amb el compromís de continuar avançant juntament amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, reforçant la seua contribució al ODS 13 referent a l’Acció pel Clima.

Quant a gestió de riscos per a la seguretat de pacient, Unió de Mútues ha implantat accions per a la reducció i prevenció de situacions de risc com l’ús segur de medicaments, el control d’infeccions i la seguretat en les actuacions mèdiques i equips, la qual cosa ha donat com a resultat la renovació de la certificació UNEIX 179003.

L’obtenció de tots aquests certificats acredita el compromís d’Unió de Mútues amb millorar la qualitat del servei, el medi ambient, la sostenibilitat i la seguretat dels seus pacients com a element clau de la nostra qualitat assistencial.

Unió de Mútues participa en la I Trobada de Treball de la Xarxa d’Empreses Sana+ment Responsables, organitzat per la CEV

Conchín Monzonís, Directora del Servei de Prevenció d’Unió de Mútues, presenta el projecte Mentalitza’t sobre bones pràctiques en promoció de la salut mental.

Unió de Mútues ha participat en la trobada de treball de la Xarxa d’Empreses Sana+Ment Responsables, que ha tingut lloc aquest dijous 22 de juny en la seu de la Confederació d’Empresaris Valencians, presentant el seu projecte Mentalitza’t. Aquest projecte, dirigit a tot l’equip humà de l’organització, neix de l’evolució d’altres programes de promoció de la salut anteriors que, com a empresa saludable, la mútua porta implantant des del 2014 per a millorar el benestar emocional de la seva plantilla en línia amb la seva política de seguretat i salut.

Després de l’Avaluació de riscos psicosocials, la vigilància de la salut col·lectiva i les enquestes realitzades al personal, es detecta la necessitat de continuar treballant en la prevenció de riscos psicosocials i la promoció de la salut mental com a temes principals, que a més coincideixen amb els punts clau recollits en l’Estratègia Espanyola de Seguretat i Salut en el Treball 2023-2027, que posa el focus en la promoció de la salut mental.

Conchín Monzonís, Directora del Servei de Prevenció Propi d’Unió de Mútues, explica que “el projecte, que es durà a terme durant 2023 i 2024, es compon de quatre accions dirigides a tot el personal i a col·lectius específics, segons les seves necessitats”.

L’objectiu principal és “abordar els factors de risc psicosocial implicats en l’estat de salut de les persones treballadores de l’organització” però també “promoure una salut mental positiva, reduir el malestar emocional i millorar l’efectivitat laboral”, tot això “proporcionant eines perquè les persones treballadores desenvolupin habilitats en el maneig dels factors de risc psicosocial”.

El projecte Mentalitza’t es materialitzarà en quatre accions principals, els tallers experiencials per a combatre l’ansietat i l’estrès, els tallers presencials sobre gestió d’estrès, resiliència, benestar emocional i higiene del somni dirigits a grups reduïts, el taller integral per al col·lectiu de neteja, que aborda la prevenció de trastorns musculoesquelètics (TME) en relació amb el benestar emocional, i les accions informatives de sensibilització difoses internament sobre aspectes com “La importància de l’actitud”, “La desconnexió digital” o “La prevenció del tecno-estrès i la tecno-addicció amb perspectiva d’edat”.

Monzonís assenyala que, “amb aquesta bateria de bones pràctiques pretenem informar i formar a les persones treballadores en matèria de salut mental per a millorar els seus coneixements i les seves actituds relacionades amb aquesta esfera, incidint així en la prevenció de riscos psicosocials del nostre equip humà”. A més, espera que aquestes accions serveixin d’inspiració a altres empreses i organitzacions per a posar en marxa les seves pròpies iniciatives, tractant així de col·laborar en la millora de l’estat de salut de la societat en general.

La Xarxa d’Empreses Sana+Ment Responsables és un projecte que ha estat impulsat per la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana (COPCV) i que neix amb la finalitat de desenvolupar entorns de treball saludables i millorar del benestar laboral.

Les trobades de treball de la Xarxa d’Empreses Sana + ment Responsables tenen per objectiu generar un espai on poder compartir les experiències en matèria de benestar laboral de les empreses valencianes.

Unió de Mútues rep el Reconeixement d’Empresa Saludable i Sostenible en Promoció de la Salut en el Treball

El Ministeri de Treball i Economia Social ha atorgat a Unió de Mútues aquest reconeixement en l’acte de celebració de la VIII Trobada de la Xarxa Espanyola d’Empreses Saludables.

L’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball (INSST), ha atorgat a Unió de Mútues el reconeixement com a “Empresa Saludable i Sostenible en Promoció de la Salut en el Treball” en la VIII Trobada de la Xarxa Espanyola d’Empreses Saludables, organitzat conjuntament per l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball, O.A., M.P. i l’Institut de Seguridade e Saúde Laboral de Galícia (ISSGA).

En aquest acte, que s’ha celebrat a Orense, es reconeix la labor exercida per les organitzacions enfront de situacions d’actualitat que preocupen el món del treball. En aquesta edició concretament, s’ha posat el focus en la promoció de la prevenció de la salut mental des de l’empresa, alineant-se amb els objectius de l’Estratègia de Seguretat i Salut en el Treball 2023-2027.

Mª Jesús Sagües, consellera tècnica del INSST, ha fet lliurament a Unió de Mútues del premi en reconeixement a les seues bones pràctiques de promoció de la salut mental. Amb aquest premi el Ministeri distingeix a Unió de Mútues per gestionar la salut dels treballadors i les treballadores des d’un enfocament integral i integrat i per considerar la salut com una qüestió estratègica i transversal present en totes les polítiques de la mútua. A més reconeix la proactivitat d’Unió de Mútues en matèria de prevenció de riscos laborals més enllà del compliment legal.

Conchín Monzonís, directora del Servei de Prevenció Propi de la mútua, ha reconegut la gran satisfacció que suposa aquest reconeixement, que és “el reflex del treball i esforç de l’equip d’Unió de Mútues per promoure espais de treball segurs i saludables amb l’objectiu de cuidar dels treballadors i treballadores de l’organització”. A més, afig que “sens dubte, aquest premi és un impuls per a continuar fomentant hàbits saludables mitjançant un sistema de treball programat, constant i de qualitat”.
Entre les bones pràctiques dutes a terme en els últims anys i que donen continuïtat als projectes anteriors s’han implantat dos plans de promoció de la salut: “Continuem cuidant la teua salut” i “Maduresa i Benestar en el treball” que han fet a Unió de Mútues mereixedora d’aquesta distinció i que pretenen millorar el coneixement de la plantilla sobre hàbits i estils de vida saludables en línia amb dues dels seus objectius estratègics: proporcionar llocs de treball segurs i adequats depenent de riscos específics existents promovent en tot moment la cultura preventiva i promoure millores i facilitar plans de salut que permeten aconseguir estils de vida saludables en l’entorn laboral, personal i familiar i així també contribuir amb la societat.

La iniciativa integral se sustenta en tres grans pilars: la promoció de la salut mental, la prevenció de trastorns musculoesquelètics (TME) i la salut cardiovascular. Per a tots aquests plans la mútua promou nombroses activitats formatives i informatives amb l’objectiu d’ajudar els treballadors i treballadores a previndre malalties de major incidència identificant i avaluant factors de risc que poden afectar la seua salut, no sols en el seu entorn de treball sinó també en l’activitat extralaboral.

Aquest premi concedit pel Ministeri s’uneix a l’esforç i al compromís que Unió de Mútues manté de forma continuada amb la protecció de la salut, la seguretat i el benestar dels treballadors i treballadores.

Des de 2013 la mútua està adherida i compromesa amb els valors de la Declaració de Luxemburg i forma part, des de 2014 de la Xarxa Espanyola d’Empreses Saludables, realitzant una gestió preventiva com a Empresa Saludable, que segueix els criteris de l’Organització Mundial de la Salut, OMS, fomentant i generant espais laborals saludables i confortables en els quals el principal actiu són les persones.

Unió de Mútues s’uneix a la lluita contra el càncer de pròstata

L’11 de juny se celebra el Dia mundial Càncer de Pròstata. Una malaltia que afecta més de 1,2 milions de persones en el món.

Unió de Mútues ha enfortit la seva campanya de conscienciació contra el càncer de pròstata, es tracta d’una mena de càncer que s’origina per un creixement descontrolat de les cèl·lules de la pròstata, una glàndula amb forma de nou situada sota la bufeta i davant del recte dels homes, que és l’encarregada de produir el líquid seminal que nodreix i transporta l’esperma. El principal factor de risc ho constitueix l’edat i els antecedents familiars.

A Espanya, el càncer de pròstata és el tumor més sovint diagnosticat en homes, per davant del càncer de pulmó i el colorectal. L’any passat es van diagnosticar 30.076 nous casos i les estadístiques estimen que 1 de cada 4 espanyols ho patirà al llarg de la seva vida. Per això, el diagnòstic precoç és l’eina fonamental per a combatre’l. Cada any, aquest càncer es cobra més de 5.700 morts a Espanya sobretot en pacients entre 60 i 70 anys, la supervivència a 3 anys, supera el 90% dels pacients tractats.

En general, el càncer de pròstata en etapa inicial no causa símptomes, no obstant això, els càncers de pròstata més avançats poden causar des de problemes en l’orina com sagnat, disfunció erèctil, dolors en maluc, esquena o tòrax així com feblesa o endormiscament de les cames o els peus.
En Unió de Mútues es destaca la importància de no esperar els símptomes i realitzar controls anuals des dels 50 anys en aquells homes sense antecedents familiars de càncer, i des dels 45 en aquells que sí que ho tenen. Dita garbellada consisteix en el tacte rectal i l’antigen prostàtic específic, pot ser realitzat per un metge general i en cas de sospita, derivar a l’uròleg. Així doncs, la confirmació diagnòstica es realitza mitjançant la presa de biòpsia transrectal dirigida ecográficamente.
D’altra banda, existeix la hiperplàsia protàtica benigna, una segona patologia prostàtica que no té cap relació amb el càncer de pròstata, no obstant això, poden coexistir, aquesta malaltia caracteritzada pel creixement de la pròstata que comença als 40 anys i es manifesta quan el creixement de la pròstata que comença als 40 anys i es manifesta quan el creixement provoca l’obstrucció del tracte de sortida de l’orina des de la bufeta provocant símptomes com a esforç miccional, doll miccional feble, augment de la freqüència diürna i nocturna miccional, sensació de buidatge incomplet en la bufeta. És recomanable consultar promptament a l’especialista en cas de presentar qualsevol d’aquests símptomes.

Quant a la prevenció del càncer, és important realitzar un diagnòstic precoç, mitjançant les proves de garbellat entre els 45 i 50 anys, sobretot si existeixen antecedents familiars. A més de la necessitat d’adoptar hàbits de vida més saludables, evitant el consum d’alcohol, el tabaquisme, fomentar l’exercici físic, cuidar l’alimentació, així com mantenir una activitat sexual freqüent i saludable.
Unió de Mútues es preocupa per la salut i el benestar dels seus mutualistes, es compromet a fer costat als pacients, fomentar l’educació i la prevenció, i promoure la recerca mèdica per a millorar els resultats en el tractament d’aquesta malaltia.

Unió de Mútues se suma al Dia Mundial de la Seguretat Viària el pròxim 10 de juny

La Mútua posa de manifest la necessitat d’una responsabilitat individual i col·lectiva perquè la mobilitat sigui segura, sostenible i saludable.

Un any més, Unió de Mútues se suma al Dia Mundial de la Seguretat Viària, que se celebra el pròxim 10 de juny. En 2022, segons el Ministeri de Treball i Economia Social, l’11% dels accidents de treball amb baixa van estar relacionats amb el trànsit. Per aquest motiu, des de principis de l’any passat Unió de Mútues ha dut a terme una campanya sobre seguretat viària sota el lema “La importància d’arribar”.

La campanya, emmarcada dins del Pla General d’Activitats preventives, està dirigida a empreses i treballadors/as protegits mutualistes, i es compon d’una col·lecció de tallers pràctics, jornades i materials divulgatius sobre distraccions al volant, consum de substàncies, excés de velocitat, fatiga i somni, estrès i agressivitat, vehicles de mobilitat personal i motocicletes. L’objectiu de la campanya ha estat informar sobre l’alta sinistralitat que suposen els accidents vinculats amb el trànsit en l’entorn laboral i conscienciar als usuaris dels vehicles sobre els riscos i mesures preventives que devem a adoptar durant la seva utilització.

Emilio Gómez, responsable de Prevenció amb Càrrec a Quotes d’Unió de Mútues, defensa la necessitat de veure els riscos quant a mobilitat com una “responsabilitat individual i col·lectiva perquè cap persona perdi la vida en la carretera”. A més, afegeix que “des d’Unió de Mútues continuarem posant tots els esforços per a evitar els accidents de trànsit, promovent actituds segures al volant, disminuint la sinistralitat laboral mortal, reduint els índexs d’incidència dels tipus d’accidents i disminuint els danys en la salut dels treballadors”.

Com a acció de tancament de campanya, s’ha desenvolupat un cartell-resumeixen amb totes les mesures i recomanacions que Unió de Mútues posa a la disposició de les seves empreses adherides, perquè puguin difondre-ho entre els seus treballadors i continuar generant una cultura preventiva i de conscienciació en la carretera.

En la tasca de sensibilitzar i enfortir el comportament conscient entorn de la seguretat viària i la prevenció d’accidents, Unió de Mútues, en el seu Portal de Seguretat i Salut, posa a la disposició de les empreses associades i autònoms adherits, a més dels materials de la campanya “La importància d’arribar” nombrosos recursos perquè els treballadors i treballadores de les empreses adoptin bons hàbits en seguretat viària.

Descàrrega el cartell resumeixen campanya Seguretat Viària.