Unió de Mútues publica el llibre blanc “GESTO”, per a ajudar les organitzacions a gestionar el tecnoestrés

La incorporació de noves Tecnologies d’Informació i Comunicació (TIC) i la digitalització dels treballs han transformat la societat, especialment després de la pandèmia de 2020 que ha provocat un creixement d’aquestes tecnologies, especialment en el context laboral. Això comporta un augment en l’eficiència i productivitat de les empreses, i a més pot servir d’ajuda per a la millora de la Seguretat i salut en els llocs de treball ja que pot arribar a permetre automatitzar tasques repetitives, reduir la tensió física i millorar l’ergonomia.

No obstant això, aquestes noves tecnologies també poden comportar nous reptes en el context laboral (creixent percepció de la intensitat del treball, major pressió del ritme i terminis, interdependència entre treballadors, necessitat d’aprenentatge i actualització tècnica i professional contínua, etc.). Entre aquests desafiaments, destaca, per la seva rellevància, el tecnoestrés, risc d’índole psicosocial entès com la resposta física, emocional i de comportament que poden experimentar els individus en usar sistemes i tecnologies d’informació.

Per aquest motiu resulta més necessari que mai posar en pràctica mecanismes que ajudin les empreses i les persones treballadores a gestionar els canvis en el treball derivat de les TIC, sent aquests mecanismes més efectius si la seva aplicació és de caràcter preventiu més que reactiu, avançant-se a l’aparició d’impactes negatius tant per a l’organització com per a la salut de les persones.

L’enfocament de «Gesto» se centra en abordar minuciosament els factors intervinents en les transformacions tecnològiques empresarials, amb la missió de prevenir el seu impacte, tant a nivell individual com en el si de les organitzacions íntegrament, traçant la relació entre els agents generadors de “tecnoestrés” i la resposta física, emocional i conductual dels individus que interactuen amb les noves tecnologies. El seu objectiu és facilitar el diagnòstic i predicció del risc de tecnoestrés, la implementació de recomanacions preventives per a minimitzar-lo, i la promoció d’aspectes positius de les TIC com a oportunitat per a l’empresa.

El model representa la relació entre agents creadors de tecnoestrés (demandes induïdes per la tecnologia), els recursos disponibles per a afrontar-los (dels nivells individual, d’interacció i organitzacional) i les “conseqüències” derivades de la interacció dinàmica entre “creadors” i “recursos” sobre l’experiència de les persones.

El llibre blanc de GESTO incorpora de manera visual:
• Els fonaments teòrics en els quals es basa
• El model i els elements que el componen
• La sistemàtica d’aplicació, mitjançant eina (qüestionari)
• Una bateria de recomanacions generals i específiques segons el nivell de tecnoestrés i maduresa de l’empresa.

Des d’Unió de Mútues et convidem que visitis el nostre apartat de Sectors, dins del material divulgatiu de Prevenció de Riscos Laborals, per a poder sol·licitar la guia completa del projecte GESTO.

20 D’OCTUBRE, DIA MUNDIAL DE L’OSTEOPOROSI

En el dia d’avui se celebra el dia Mundial de l’Osteoporosi, una malaltia sistemàtica i crònica que es caracteritza per la pèrdua progressiva de massa òssia i deterioració del teixit dels ossos, provocant una major feblesa i un augment del risc de fractures produïdes per cops febles o per moviments bruscos i sobreesforços, la qual cosa la converteix en un problema de salut que afecta més de 3 milions de persones a Espanya i 300 milions a tot el món.

A causa de la perduda de densitat progressiva, a mesura que envellim augmenta la probabilitat de patir aquesta malaltia que s’associa principalment a persones majors de 55 anys, especialment a dones (un 22,5% enfront de 6,8% d’homes aproximadament).

Els factors de risc de l’osteoporosi són variats, destacant:

  • L’edat (a major edat major probabilitat de patir-la)
  • Sexe (major nombre de dones ja que la menopausa també és un factor desencadenant).
  • Pes (augment de probabilitat amb baix pes)
  • Antecedents familiars
  • Historial previ de fractures
  • Malalties i tractaments
  • Sedentarisme i mals hàbits

No obstant això alguns d’aquests factors es poden variar amb petits gestos quotidians com una bona alimentació que permeti mantenir un pes ideal i ingerint productes que continguin calci, prendre el sol moderadament però de manera freqüent, realitzar activitat física diària i evitar caigudes cuidant el calçat, per exemple.

En aquest dia assenyalat experts d’Unió de Mútues et deixen un resum dels principals motius que causen aquesta malaltia, així com uns consells quotidians per a evitar que aparegui la malaltia o reduir les seves conseqüències.