Perspectiva de gènere en la integració de la prevenció de riscos laborals, un pas més cap a la igualtat.

Com ens indica l’Objectiu-5 de l’Estratègia Espanyola de Seguretat i Salut en el Treball 2023-2027, és necessari eliminar la bretxa de gènere també en l’àmbit de la prevenció de riscos laborals, ja que les desigualtats poden afectar la salut i seguretat de manera diferent per a dones i homes.

Amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona, en Unió de Mútues volem abordar la bretxa de gènere existent en el món laboral i en la prevenció de riscos laborals, ja que si som conscients de les desigualtats existents podem protegir de manera eficaç a la dona treballadora.

La salut de les dones és diferent, entre altres, per factors biològics (anatòmics, metabòlics i hormonals) i socials (condicions de treball del mercat laboral, dificultat de conciliar vida laboral i personal en portar el pes de la càrrega del treball domèstic i les cures a les persones de l’entorn familiar). D’altra banda, si analitzem el mercat laboral, veiem que l’ocupació de la dona es concentra en els anomenats treballs feminitzats (sanitaris o sociosanitaris, educatius, d’hostaleria, comerç, etc.), que es caracteritzen pels seus riscos ergonòmics i psicosocials, produint conseqüències negatives en la salut amb efectes que apareixen a llarg termini i que són d’etiologia multicausal, ja que combinen diversos factors de risc laboral, i també extralaboral (com, per exemple, la doble presència), per a generar el mal.

Però no sols existeixen desigualtats en l’exposició als riscos laborals, sinó també en les condicions laborals de les dones treballadores. L’existència d’una bretxa salarial, la falta de dones en llocs de responsabilitat, la dificultat a promocionar-se, la violència sexual a l’entorn de treball, la contractació laboral per jornades reduïdes o temporals, etc. influeixen en l’increment d’aquesta desigualtat.

Per tot això, si combinem els factors biològics, socials i de condicions laborals, resulta evident que és necessari realitzar una integració de la perspectiva de gènere amb un enfocament transversal en la prevenció de riscos laborals, posant el focus en la revisió del marc normatiu, la realització les avaluacions de riscos, l’elaboració de mesures preventives, la vigilància de la salut i la sensibilització a tots els nivells.

Alguns exemples d’accions que poden implementar-se en les empreses, per a aconseguir aquesta integració de la perspectiva de gènere en la prevenció de riscos laborals, són:

  • Reflectir en les avaluacions de riscos la perspectiva de gènere, incloent, en cas necessari, l’assetjament sexual.
  • Planificar les mesures preventives a adoptar tenint en compte a les treballadores i els treballadors.
  • Disposar de protocols d’actuació davant violència de gènere o per raons de sexe, disposant d’espais segurs en aquells treballs amb major probabilitat de situació d’assetjament.
  • Sensibilitzar a totes les persones treballadores.
  • Crear estratègies de conciliació per a dones i homes, tenint en compte la doble presència.
  • Adaptar els equips de protecció individual i la roba de treball a la dona.
  • Revisar els llocs de treball i comprovar els que necessiten adaptació, especialment ergonòmica, segons persona o sexe.
  • Realitzar una vigilància de la salut concorde al gènere de la persona avaluada.

Des d’Unió de Mútues creiem que la integració de la perspectiva de gènere en l’àmbit de la prevenció de riscos laborals és possible i continuarem treballant per a aconseguir-la.

Campanya ‘Zero Greus i Mortals’: Unió de Mútues lluita per la seguretat laboral en el sector primari

Els accidents laborals representen un problema comú en l’àmbit laboral, afectant la gran majoria d’empreses i treballadors. No obstant això, cal destacar que unes certes categories d’accidents, especialment els greus i els mortals, impacten de manera més específica en determinats sectors d’activitat i llocs de treball. En particular, el sector primari es troba entre aquells sectors més afectats per aquesta mena d’accidents.

En el context d’Espanya, segons dades proporcionades pel Ministeri de Treball i Economia Social, l’Índex d’incidència d’accidents de treball en jornada laboral del sector d’agricultura ramaderia, silvicultura i pesca del 2022 està per sobre de l’Índex d’incidència del total de sectors, no obstant això, a descendit respecte al registrat durant el mateix període de l’any anterior. No ocorre el mateix amb l’Índex d’incidència dels accidents mortals, ja que a més d’estar per sobre del total de sectors, pràcticament ha duplicat la incidència respecte al 2021.

En resposta a aquesta problemàtica, Unió de Mútues ha desenvolupat la campanya “Zero Greus i Mortals”, amb la visió de «Zero Morts en el Treball», tal com s’emmarca en l’estratègia de la Unió Europea sobre salut i seguretat en el treball 2021-2027 i d’acord amb la primera línia d’actuació de l’Objectiu 1 de l’Estratègia Espanyola de seguretat i Salut 2023-2027, sobre la millora de la prevenció dels accidents de treball, especialment dirigides a sectors i activitats de major sinistralitat com és el sector primari.

Aquesta iniciativa té com a objectiu sensibilitzar un sector on existeixen una gran varietat de tasques realitzades, en les quals intervenen elements perillosos com a maquinària, eines, productes químics, tracte amb animals, etc. amb riscos de molt diversa índole, i on a més conviuen grans explotacions i embarcacions, amb sistemes de treball automatitzat, i petites empreses amb sistemes de treball més conservador i amb una marcada diversitat cultural.

La campanya desenvolupada per Unió de Mútues consisteix en una sèrie de materials de sensibilització específics que inclouen guies sectorials informatives, infografies i nous vídeos curts il·lustratius dissenyats per a la seva visualització en telèfons mòbils, amb l’objectiu d’arribar de manera efectiva als treballadors d’aquest sector. Aquests recursos proporcionen informació crucial sobre les millors pràctiques de seguretat, els riscos específics en l’agricultura, silvicultura, ramaderia i pesca, així com les mesures preventives que s’han de prendre.