Article

Setmana Europea de la Seguretat i Salut en el Treball

Setmana Europea de la Seguretat i Salut en el Treball

La Setmana Europea de la Seguretat a la Feina, que impulsa l’Agència Europea de la Seguretat i la Salut a la Feina, ha llançat aquest any la campanya de sensibilització «Treballs saludables: relaxem les càrregues», per donar a conéixer la dimensió del problema i conscienciar sobre la prevenció i gestió dels riscos laborals relacionats amb aquest tipus de trastorns.

Hi ha que tindre en compte que els trastorns musculoesquelètics (TME) ocasionen el 24% de les incapacitats temporals i el 50% de les incapacitats permanents a Espanya. A l’ Unió Europea afecten tres de cada cinc treballadors, amb el consegüent impacte negatiu en la salut dels treballadors, les empreses i les economies.

Tenen una alta prevalença a la població general, i una tendència freqüent a la cronicitat en malalties en els músculs, articulacions, tendons, lligaments, nervis i ossos.

Amb l’objectiu de reduir la prevalença dels TME, Unió de Mútues té una ampla experiència en el tractament de les lesions musculars i de l’aparell locomotor. Dins la nostra tasca preventiva, i d’acord amb el Reial decret 860/2018,  posem a la vostra disposició eines preventives per evitar sobreesforços, postures forçades i el desenvolupament i l’aparició d’aquestes malalties:

L’Escola de l’Esquena, és un programa d’educació perquè els treballadors protegits adquirisquen un bon estat funcional així com hàbits correctes de salut postural, facilitant informació sobre les diverses patologies vertebrals i els mecanismes de protecció per a promoure la prevenció de riscos laborals. 

Editem i difonem, entre les empreses mutualistes i la població protegida, material informatiu-divulgatiu amb consells i recomanacions per a mantenir una bona salut postural, amb guies d’exercicis per a evitar el mal de coll, exercicis per a les extremitats superiors i exercicis per a l’espatla i l’esquena.  

A la zona de l’esquena, els problemes musculoesquelètics, sobreesforços i postures forçades, es deuen molt sovint a l’aplicació de forces de gran intensitat, la manipulació d’objectes pesants, les postures inadequades i els esforços musculars estàtics, a més de factors individuals, ambientals i organitzatius.

A les extremitats superiors, els principals factors de risc són el manteniment de postures forçades de monyica o d’espatla, l’aplicació d’una força manual excessiva, cicles de treball molt repetits que donen lloc a moviments ràpids de petits grups musculars i temps de descans insuficients.

Pel que fa al maneig de càrregues, cal respectar les tècniques segures amb una bona subjecció del material, flexionar els genolls i aixecar la càrrega amb els dos braços, no doblegar l’esquena mentre s’aixeca el pes, fer força amb les cames i mantenir la càrrega a prop del cos.

A més de l’Escola de l’Esquena, també teniu a la vostra disposició FisioMutua, un sistema innovador de rehabilitació domiciliària dels treballadors lesionats, de baixa per accident laboral o malaltia professional, als qui  facilitem taules d’exercicis en format vídeo, prèviament prescrites de forma personalitzada, per a la recuperació, enfortiment i prevenció de les lesions traumatològiques de maluc, coll, espatlla, extremitats superiors i inferiors, i esquena.

Igualment, dins de la nostra aposta ferma per les noves tecnologies amb què seguir assegurant el benestar, la recuperació i la reinserció laboral dels treballadors accidentats, podeu accedir al portal per a la prevenció de trastorns musculoesquelètics TMEprev, que amb caràcter formatiu-informatiu aborda aquestes lesions i patologies als sectors d’activitat que presenten més risc i incidència laboral.

Comparteix aquest article: linkedin Whatsapp Email
Imprimir aquest article:

Articles destacats