39 empreses competeixen als Guardons a les Bones Pràctiques de la campanya «Treballs saludables»

La XV edició dels Guardons a les Bones Pràctiques de la campanya «Treballs saludables», organitzats per l’Agència Europea per a la Seguretat i Salut en el Treball (EU-OSHA), ja està tenint un gran èxit. Les empreses de nombrosos sectors industrials d’Europa fa anys que posen en marxa mesures per aturar els trastorns musculoesquelètics relacionats amb la feina i ara ha arribat el moment de distingir els esforços fets.

En una primera fase, els centres de referència de la xarxa de l’EU-OSHA van triar els guanyadors de cada país, que s’han inclòs a una llista de finalistes per a la fase d’elecció a escala europea. Les contribucions seran valorades per un jurat internacional i els guanyadors es donaran a conèixer aquesta primavera de 2022.

Com a part de la campanya 2020-2022 «Treballs saludables: relaxem les càrregues», el concurs vol reconèixer la tasca d’organitzacions que contribueixen de manera significativa i innovadora a la seguretat i a la salut per a prevenir els trastorns musculoesquelètics al lloc de treball.

Més informació sobre els Guardons a les Bones Pràctiques de la campanya «Treballs saludables»

#LaPrevencióÉsElMillorPla

El dia vinent, 22 de febrer tindrà lloc la Jornada Tècnica «Contra la sinistralitat laboral, la prevenció és el millor pla». Organitzada per l’Institut Nacional de Seguretat i Salut al Treball (INSST), té per objecte la presentació dels programes d’actuació del pla de xoc contra els accidents de treball mortals.

L’objectiu del pla és aconseguir l’impacte més gros possible per a reduir específicament els índexs d’incidència dels accidents mortals i disminuir la gravetat dels danys produïts a la salut de la població treballadora en la sinistralitat laboral mortal.

Aquest pla de xoc neix de la col·laboració i la coordinació completa pel que fa el disseny i el desenvolupament, entre l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball (INSST) i l’Organisme Estatal d’Inspecció de Treball i Seguretat Social. Parteix d’un estudi, realitzat per l’INSST, sobre els accidents de treball mortals produïts al nostre país entre els anys 2017-2019; i identifica a més, els principals sectors, activitats i la manera com s’han produït.

Es van perdre 1626 vides al lloc de treball durant els anys 2017-2019

Les accions del pla es duran a terme als sectors d’agricultura i pesca (per a prevenir ofegaments, pèrdues de control, caigudes o efectes de les condicions meteorològiques adverses); construcció, indústria (accidents amb maquinària); i serveis, incidint en el transport per carretera.

 L’activitat inspectora es focalitzarà en els sectors esmentats i els dos organismes estan elaborant guies destinades a l’actuació inspectora, centrades en els programes d’actuació. La Jornada Tècnica presenta les característiques dels programes d’actuació i el plantejament de les accions a desenvolupar en cadascun.

Programa de la Jornada “Contra la siniestralitat laboral, la prevenció és el millor pla”

Nova guia de prevenció d’accidents als centres educatius

Durant 2019, segons dades del Ministeri de Treball i Economia Social, es van produir en el sector de l’educació 7.820 accidents de treball en jornada amb baixa, sent els traumatismes, caigudes i colps, els problemes psicològics com a estrés o burnout, i els problemes de l’aparell fonador, les patologies més comunes i recurrents entre el personal del sector educatiu. Unes dades que recorden que a més dels protocols per a evitar els contagis per covid-19, existeixen altres riscos laborals que segueixen presents als espais de treball i que no es poden deixar en un segon pla.

Per a previndre els accidents als centres d’ensenyament i minimitzar les seues conseqüències, Unió de Mútues ha editat una Guia de Seguretat i Salut als centres educatius amb la qual vol donar suport i col·laborar amb la comunitat educativa perquè empresa i treballadors disposin d’una informació específica, amb consells i recomanacions sobre la prevenció dels riscos que influeixen directament o indirectament en els accidents laborals i que són controlables i evitables.

Les caigudes, colps, sobreesforços físics, els trastorns musculo- esquelètics, l’estrés, a més dels problemes relacionats amb afeccions en la veu, com a afonies i sobrecàrregues a les cordes vocals, són els principals riscos laborals als quals es veuen exposats els docents.

Principals mesures preventives:

Enfront dels trastorns musculoesquelètics cal tindre en compte els aspectes relacionats amb la bipedestació per ser la postura més freqüent del docent. Per a evitar lesions, fatiga i dolors musculars cal canviar de postura amb freqüència, evitar moviments bruscos, mantindre el cos alçat amb el tronc recte, usar calçat còmode, roba ampla per a evitar varius i aprofitar els descansos per a realitzar exercicis d’estiraments.

Davant la càrrega física, mental i emocional és aconsellable planificar i organitzar la jornada laboral, respectar les pauses, i fomentar la participació i la comunicació amb la resta de companys.

Respecte a la sobrecàrrega de la veu, és important no forçar la intensitat de la veu encara que el nivell sonor de l’aula vaja en augment, i realitzar teràpies amb hidratació constant de les cordes vocals, i tècniques sobre el control del volum i to de veu.

A més la Guia també aborda els riscos i recomanacions en altres llocs de treball que es poden trobar en els centres educatius com a auxiliars d’educació, personal d’administració, personal de neteja, de cuina, emmagatzematge i manteniment.

Guia de Seguretat i Salut als centres educatius

El càncer es pot prevenir i controlar

El càncer és una gran amenaça per a la societat. Un de cada dos homes i una de cada tres dones tindran càncer en algun moment de la vida. Segons REDECAN, a Espanya, la mortalitat per aquesta malaltia s’incrementarà dels 113.000 casos el 2020 a més de 160.000 el 2040.

Igualment, s’estima que el 2022 es diagnosticaran 280.100 nous casos davant dels 276.239 de l’any 2021. Els més diagnosticats seran els de còlon i recte, pulmó, seguits dels de pròstata i bufeta urinària.

Al Dia Mundial Contra el Càncer, a Unió de Mútues ens unim a l’Organització Mundial de la Salut, OMS, amb l’objectiu d’augmentar la conscienciació per avançar en la prevenció i el control d’aquesta malaltia. Des d’aquí volem recordar-vos la importància de la detecció precoç i la importància de les revisions mèdiques, ja que les proves de cribratge periòdiques són les millors aliades perquè salven moltes vides: permeten detectar la malaltia en un estadi inicial per poder millorar el pronòstic i disminuir la mortalitat.

En paraules de la metgessa especialista en Vigilància de la Salut de la Mútua, la Dra. Mariela Salazar «volem sensibilitzar la població treballadora a realitzar-se les proves diagnòstiques que garanteixen detectar la malaltia en un estadi primerenc amb els exàmens de càncer colorectal, de pròstata, mama i cervical, a les edats i amb les freqüències recomanades per l’Estratègia Nacional de Càncer.»

A més, cal tenir en compte que un terç dels casos de càncer es poden prevenir reduint la prevalença dels factors de riscos modificables com són el consum d’alcohol, tabac les radiacions o exposició a substàncies cancerígenes.

També com a factors de risc modificables figuren determinades infeccions com són l’hepatitis B o C per al càncer de fetge, la del papil·loma humà per al càncer cervicouterí i l’Helicobacter Pylori per al càncer d’estómac.

Per això us recordem els principals consells preventius per a evitar el càncer:

Tabac: El tabaquisme a Espanya ocasiona 58.000 morts anuals, unes 159 morts diàries. És el principal factor de risc per contraure molts tipus de càncer com el de pulmó, però també a gairebé qualsevol part del cos.

Alcohol: Prendre alcohol augmenta el risc de patir càncer de boca i gola, laringe, esòfag, càncer de fetge, càncer colorectal i càncer de mama.

Ingesta de fruites i verdures: Les dietes riques en verdures i fruites protegeixen contra el càncer així com les dietes riques en cereals integrals i llegums.

Exercici físic: El valor de l’activitat física està reconegut en la prevenció del càncer a més d’ajudar a evitar sobrepès, obesitat i malalties cardiovasculars.

A Unió de Mútuas, com entitat compromesa amb la salut i el benestar de les persones compartim i promovem la salut seguint a la OMS, segons la qual, “la salut es l’estat complet de benestar físic, psicològic i social i no sols l’absència de malaltia”. Disposem nombros material divulgatiu que teniu a la vostra mà al Portal de Seguretat i Salut enfocat a la promoció de la salut, el benestar i la prevenció d’accidents de treball i malalties professionals, que us animem a consultar-ne i utilitzar-ne.