La incorporació de noves Tecnologies d’Informació i Comunicació (TIC) i la digitalització dels treballs han transformat la societat, especialment després de la pandèmia de 2020 que ha provocat un creixement d’estes tecnologies, especialment en el context laboral. Això comporta un augment en l’eficiència i productivitat de les empreses, i a més pot servir d’ajuda per a la millora de la Seguretat i salut en els llocs de treball ja que pot arribar a permetre automatitzar tasques repetitives, reduir la tensió física i millorar l’ergonomia.
No obstant això, estes noves tecnologies també poden comportar nous reptes en el context laboral (creixent percepció de la intensitat del treball, major pressió del ritme i terminis, interdependència entre treballadors, necessitat d’aprenentatge i actualització tècnica i professional contínua, etc.). Entre estos desafiaments, destaca, per la seua rellevància, el tecnoestrés, risc d’índole psicosocial entés com la resposta física, emocional i de comportament que poden experimentar els individus en usar sistemes i tecnologies d’informació.
Per este motiu resulta més necessari que mai posar en pràctica mecanismes que ajuden les empreses i les persones treballadores a gestionar els canvis en el treball derivat de les TIC, sent estos mecanismes més efectius si la seua aplicació és de caràcter preventiu més que reactiu, avançant-se a l’aparició d’impactes negatius tant per a l’organització com per a la salut de les persones.
L’enfocament de «Gesto» se centra en abordar minuciosament els factors intervinents en les transformacions tecnològiques empresarials, amb la missió de previndre el seu impacte, tant a nivell individual com en el si de les organitzacions íntegrament, traçant la relació entre els agents generadors de “tecnoestrés” i la resposta física, emocional i conductual dels individus que interactuen amb les noves tecnologies. El seu objectiu és facilitar el diagnòstic i predicció del risc de tecnoestrés, la implementació de recomanacions preventives per a minimitzar-lo, i la promoció d’aspectes positius de les TIC com a oportunitat per a l’empresa.
El model representa la relació entre agents creadors de tecnoestrés (demandes induïdes per la tecnologia), els recursos disponibles per a afrontar-los (dels nivells individual, d’interacció i organitzacional) i les “conseqüències” derivades de la interacció dinàmica entre “creadors” i “recursos” sobre l’experiència de les persones.
El llibre blanc de GESTO incorpora de manera visual:
• Els fonaments teòrics en els quals es basa
• El model i els elements que el componen
• La sistemàtica d’aplicació, mitjançant eina (qüestionari)
• Una bateria de recomanacions generals i específiques segons el nivell de tecnoestrés i maduresa de l’empresa.
Des d’Unión de Mutuas et convidem que visites el nostre apartat de Sectors, dins del material divulgatiu de Prevenció de Riscos Laborals, per a poder sol·licitar la guia completa del projecte GESTO.