Article

13 de febrer, Dia Internacional de l’Epilèpsia

13/02/2023
13 de febrer, Dia Internacional de l’Epilèpsia Como actuar ante una crisis epileptica portada

Des de l’any 2015, cada segon dilluns de Febrer es commemora el Dia Internacional de l’Epilèpsia. Unión de Mutuas s’involucra any rere any a aquesta causa que té com a principal incentiu propiciar una millor qualitat de vida a les persones que pateixen aquesta patologia. Una campanya que busca conscienciar les principals pautes per a poder ajudar a les persones en cas de patir una crisi epilèptica.

La Societat Espanyola de Neurologia (SEN) estima que a Espanya pateixen aquesta patologia aproximadament 400.000 persones i al voltant de 65 milions a tot el món. L’epilèpsia és una de les malalties neurològiques més freqüents, es tracta d’un trastorn del cerebral en el qual uns certs grups de cèl·lules presenten un excés de descàrregues elèctriques i transporten els senyals de manera caòtica. Segons la zona cerebral afectada, es produeixen sensacions, emocions, pèrdues de coneixement i fins i tot convulsions, que són les diferents manifestacions que presenta la malaltia.

Durant una crisi, moltes neurones emeten senyals al mateix temps, fins a 500 vegades per segon, una taxa molt més ràpida del normal. Aquest augment excessiu d’activitat elèctrica i química simultània causa comportaments involuntaris, arribant en pitjors casos a la pèrdua del coneixement.

L’epilèpsia afecta de forma molt important a alguns aspectes concrets de la vida laboral que poden quedar seriosament limitades depenent de la gravetat de la malaltia: conduir, estigmatització, absentisme laboral a causa de consultes mèdiques, ingressos i baixes laborals, efectes adversos de fàrmacs antiepilèptics, O discapacitat neurològica o psiquiàtrica entre altres.

Com es diagnostica l’epilèpsia?
Per a diagnosticar epilèpsia, els professionals de la salut avaluen els símptomes i antecedents mèdics dels pacients que han presentat convulsions. És important la descripció de les crisis narrades per l’observador. A més, han de realitzar diferents estudis per a avaluar la causa de les mateixes realitzant exàmens neurològics, anàlisis de sang, electroencefalogrames (EEG), ressonàncies magnètiques, tomografies i proves neuropsicològiques.

Existeixen tractaments per a l’epilèpsia?
En les últimes dècades, s’està treballant molt, no sols a millorar els múltiples tractaments existents, sinó a desenvolupar millors enfocaments per a la seua identificació i diagnòstic precoç, i a aconseguir entendre millor la patologia. Les crisis epilèptiques es tracten amb medicaments i estils de vida saludable, però en cas de no ser efectius existeixen possibilitats quirúrgiques en els casos més extrems. El tractament adequat i continu per part del pacient, així com el seguiment mèdic de la seua patologia, li permetrà treballar, conduir i tindre una vida normal.

No obstant això, Unión de Mutuas ha dissenyat una Guia sobre com actuar davant una crisi epilèptica, on s’especifiquen diversos passos a seguir, amb el principal objectiu de conscienciar als seus treballadors adherits d’aquesta patologia cada vegada més comuna entre la població.

Descàrrega el cartell i difon les pautes sobre com actuar davant una crisi epilèptica.

Comparteix aquest article: linkedin Whatsapp Email
Imprimir aquest article:

Articles destacats